ABD kredi kartı kredilerindeki temerrütler 2008 mali krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak, düşük gelirli tüketicilerin mali gücünün yüksek enflasyon yıllarının ardından azaldığının bir işareti oldu.
BankRegData tarafından derlenen ve Financial Times’ın (FT) aktardığı sektör verilerine göre, kredi kartı borç verenleri 2024 yılının ilk dokuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artışla ve son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak, 46 milyar dolar tutarında ciddi şekilde gecikmiş kredi bakiyesini zarar yazdı.
Kredi verenlerin borçlunun borcunu ödemesinin mümkün olmadığına karar vermesiyle ortaya çıkan zarar yazmalar, önemli kredi sıkıntısının yakından izlenen bir ölçütü.
Moody’s Analytics Başkanı Mark Zandi, “Yüksek gelirli haneler iyi durumda, ama ABD’li tüketicilerin en alttaki üçte biri tükenmiş durumda. Şu anda tasarruf oranları sıfır,” dedi.
Temerrütlerdeki keskin artış, yıllarca süren yüksek enflasyonun ardından ve Fed’in borçlanma maliyetlerini yüksek seviyelerde bırakması nedeniyle tüketicilerin kişisel mali durumlarının giderek nasıl gerildiğinin bir işareti.
Bankalar henüz dördüncü çeyrek rakamlarını açıklamadı fakat ilk işaretler daha fazla tüketicinin borçlarının önemli ölçüde gerisinde kaldığı yönünde.
JPMorgan Chase ve Citigroup’un ardından ABD’nin en büyük üçüncü kredi kartı borç vereni olan Capital One, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kasım ayı itibariyle yıllıklandırılmış kredi kartı iptal oranının, yani geri alınamaz olarak işaretlenen toplam kredilerinin yüzdesinin, bir yıl önceki yüzde 5,2’den yüzde 6,1’e ulaştığını söyledi.
Tüketici kredisi araştırma şirketi WalletHub’ın başkanı Odysseas Papadimitriou da “tüketicinin harcama gücünün azaldığını” kabul etti.
Kredi kartı bakiyeleri 2022 ve 2023 yıllarında toplam 270 milyar dolar artarak 2023 yılı ortalarında ABD’li tüketicilerin kredi kartı borçlarının toplamını ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıkardı.
Yüksek bakiyeler ve faiz oranları, kredi kartı faturalarını tam olarak ödeyemeyen Amerikalıların eylül ayında sona eren son 12 ayda 170 milyar dolar faiz ödemesine neden oldu.