Cumartesi, Nisan 20, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

ABD’nin hipersonik füze testi üst üste üçüncü kez başarısız oldu

Amerikalı generaller, Rusya ve Çin’in hipersonik silahlanma yarışında kendilerini geçmesinden korkuyor

Hipersonik füze prototipini B-52 Stratofortress bombardıman uçağı taşıyordu (ABD Hava Kuvvetleri)

ABD Hava Kuvvetleri, 15 Aralık’ta yapılan hipersonik füze testinin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

AGM-183A Havadan Fırlatılan Hızlı Tepkili Silah (Air-launched Rapid Response Weapon-ARRW), üst üste üçüncü testte ABD ordusunu hayal kırıklığına uğrattı.

Silah iki aşamadan oluşuyor. İlk etapta bir roket, silahın ses hızını geçmesini sağlıyor. Bu esnada füze, kıtalararası balistik füzelerden çok daha düşük irtifada hareket ediyor. Bu sayede füze savunma sistemlerinin ateş etmesinin epey zorlaşması bekleniyor.

Bunun ardından füzeden, nükleer silahı taşıyan hipersonik planör çıkıyor. Dalgaların üzerindeki bir sörfçü gibi atmosferde sallanarak giden planör, karşı tarafın düşürme girişimlerini epey zorlu hale getiriyor.

ABD ordusu, füze prototipinin bombardıman uçağından ayrılamadığını ve bu yüzden başarısız olduğunu bildirdi. Öte yandan sorunun nedeni henüz bilinmiyor.

Tuğgeneral Heath Collins, füzenin fabrikaya getirilip analizlerin hemen başlayacağını ve testlerin en kısa sürede devam etmek istediklerini söyledi.

AGM-183A’nın bu yılın nisan ve temmuz aylarında yapılan testleri de yarım kalmıştı. Füze ilk denemede bombardıman uçağından ayrılamamıştı. Temmuzdaysa füzenin uçaktan ayrılmasına rağmen motorunun çalışmadığı duyurulmuştu.

ABD yalnız değil

ABD hipersonik füze çalışmalarında yalnız değil.

Financial Times gazetesi, adının açıklanmasını istemeyen 5 kaynağın tanıklığına dayanarak Çin’in temmuzda başarılı bir nükleer başlıklı hipersonik füze denemesi yaptığını iddia etmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise daha sonra yaptığı açıklamada yapılan aracın “hipersonik füze” değil yeniden kullanılabilir özellikte “uzay aracı” olduğunu söylemişti.

Rusya Zirkon hipersonik füzesinin başarılı şekilde test edildiğini üç hafta önce duyurmuştu. Savunma Bakanlığı, Amiral Gorşkov savaş gemisinden Barents Denizi’ndeki bir hedefe 400 kilometre menzilli füze zırlattığını bildirmişti.

Öte yandan ABD, Çin’le Rusya’nın gerisinde kalmaktan endişeleniyor. Uzay Kuvvetleri Generali David Thompson geçen ay yaptığı açıklamada “Hipersonik programlar bakımından Ruslar ve Çinliler kadar ileri düzeyde değiliz” demişti.

Hindistan, BrahMos adlı hipersonik füzesini bir süredir test ediyor. Yetkililer, gelecek 5 yılda üç deneme daha yapmayı planlıyor.

Güney Kore de eylülde hipersonik füze geliştirdiğini duyurmuştu.

Popüler Yazılar