Perşembe, Nisan 25, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, 1199 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi. Türkiye ise çağrıya sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price imzalı çağrıda, Kavala’ya yöneltilen suçlamalar, Kavala’nın devam eden tutukluluğu, davasının görülmesindeki gecikmeler ve hakkındaki davaların birleştirilmesinin hukukun üstünlüğü ile demokrasiye zarar verdiği vurgulandı.

Açıklamada, “Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara uyması, iç hukuku ve uluslararası hukukun yüklediği sorumluluk dahilinde davaya adil, şeffaf ve hızlı bir çözüm bulunması konusunda ısrar ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Aynı zamanda ABD vatandaşı akademisyen Henri Barkey hakkındaki suçlamaların da ‘dayanaksız’ olduğu vurgulanarak Barkey hakkındaki davanın da hızlı bir şekilde sonuca ulaştırılması gerektiği belirtildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde ise şu açıklama yer aldı:

“ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan açıklamasına yanıtımızı 28 Temmuz 2020 tarihinde vermiştik. Aynı içerikteki ikinci açıklamanın da hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını tekrar hatırlatmak isteriz.

“Osman Kavala hakkında bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçleri devam etmektedir. Herkes bu süreçlere saygı duymak zorundadır.

“AİHM’in Osman Kavala kararının icrasının takibi Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin insan hakları konulu toplantısında gerçekleştirilmektedir. Hükümetimiz bu çerçevede gerekli bilgileri sunmaktadır.

“Türk demokrasisine darbe girişiminde bulunan FETÖ elebaşının ülkemize iadesi konusunda hukuki süreçleri bahane gösteren bir ülkenin,Türkiye’de devam eden bir hukuki sürece müdahale etme gayreti ilkesiz ve tutarsız bir yaklaşımdır.

“Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez.”

Tutululuğunun devamına karar verildi

Geçen hafta 15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkili haklarında “anayasayı ihlal” ile “siyasal veya askeri casusluk” suçlamalarından dava açılan tutuklu sanık Osman Kavala ve Henri Barkey’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması görülmüştü.

Duruşmada Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmiş, mahkeme davayı Osman Kavala hakkında devam eden Gezi Parkı davası ile birleştirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen yıl yaptığı yazılı açıklamada da Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

Blinken ile Çavuşoğlu’nun önümüzdeki günlerde görüşmesi bekleniyor

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önümüzdeki günlerde bir görüşme yapmasının beklendiği kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, çarşamba günü gazetecilerin sorularını yanıtladığı baısn toplantısında, “Bakan (Blinken) ile Türk mevkidaşının önümüzdeki günlerde görüşme ve temas kurma fırsatı bulmasını bekliyorum” dedi.

Türk basınında yer alan bazı haberlerde, Blinken ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun geçen gün telefonda bir görüşme gerçekleştirecekleri belirtilmişti.

ABD’de Joe Biden yönetimi, 20 Ocak’ta resmen göreve gelmesinden bu yana henüz Türkiye ile üst düzey bir temas kurmuş değil.

Price, ABD’nin Türkiye’nin S-400 ile ilgili son dönemde yaptığı öneriyle ilgili görüşünün sorulması üzerine ise bu konudaki tutumun değişmediği yanıtını verdi.

Price, “Rus yapımı S-400’ler NATO ekipmanı ile uyumlu değil, NATO teknolojisinin güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturuyor ve Türkiye’nin de bir NATO müttefiki olarak üstlendiği taahhütlere de aykırılık gösteriyor” dedi.

Akar’dan Girit modeli

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, S-400 füze savunma sistemi konusunda ABD ile bir ortak çalışma grubu kurulmasını önerdiklerini söylemiş ve “Girit modelinin” uygulanabileceğini aktarmıştı.

Price açıklamasında, ortak çalışma grubu önerisine nasıl yaklaştıklarına ilişkin herhangi bir değerlendirme yapmadı.

Price, “Türkiye, uzun bir zamandır değerli bir NATO müttefiki… Ortak önceliklerimiz konusunda işbirliği arayışındayız ve her müttefikimizle olduğu gibi görüş ayrılıklarımızı gidermek için diyalog kuruyoruz” dedi.

Türk basınında yer alan haberlere göre Akar, “Bu silahlar da pekala NATO içinde sistemde tutuluyor. Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız” dedi.

Kıbrıs, 1997 yılında Rusya’dan S-300 füze savunma sistemi satın almış ancak başta Türkiye olmak üzere gelen tepkiler üzerine bu sistemi Yunanistan’a göndermişti.

Yunanistan da Kıbrıs’a karşılığında başka silahlar vermişti.

Yunanistan, S-300 sistemini önce kiralamış, daha sonra da satın almıştı. Bu sistemler Girit adasında aktif hale getirilmemiş bir şekilde tutulmaya devam ediliyor.ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye Osman Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi

Popüler Yazılar