Cuma, Mart 29, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

ABD Bayrakları Yakıldı

1979’da ABD Büyükelçiliği’nin ele geçirilmesinin yıldönümü için Perşembe günü Tahran sokaklarında toplanan binlerce İranlı, “Amerika’ya Ölüm” ve “İsrail’e Ölüm” sloganları atarak Amerikan ve İsrail bayraklarını yaktı. Elçiliğin işgali ve 444 günlük rehine krizi, bu güne kadar devam eden İran-ABD diplomatik ilişkilerinin kopmasına neden oldu.

Uzun zamandır Batı karşıtı duyguları dile getirmek için bir mekan olan hükümet tarafından düzenlenen anma, genellikle her yıl öfkeli kalabalıkları çekiyor. Geçtiğimiz yıl yetkililer, halen devam eden koronavirüs salgını nedeniyle etkinliği iptal ettiler, ancak Perşembe günü devlet televizyonu, İran genelinde 800 şehirde ABD karşıtı gösteriler düzenlendiğini söyledi.

Devrim Muhafızları Ordusu Başkanı Orgeneral Hüseyin Selami, geçtiğimiz on yıllar boyunca bölgedeki Amerikan saldırganlığına atıfta bulunarak kalabalığa yaptığı uzun bir konuşmada, “bu ulusun çocuklarının çıkarlarına zarar vermek isteyen herhangi bir güce karşı cesurca duracaklarını ” ilan ederek emperyalist hareketleri ve İran’a yapılan baskı-ambargoyu kınadı.

ABD ile İran arasındaki uzun süredir devam eden gerginlikler, İran’ın hükümetin her kolunda iktidara sert destekçileri getiren ve Tahran’ın dünya güçleriyle müzakerelerini durduran aşırı muhafazakar (!) Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi seçmesinin ardından son aylarda tekrar alevlendi. Şimdi ABD eski başkanı Donald Trump’ın ortadan kaldırdığı 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmak için çok yakında yeniden müzakereler başlayacak.

İran aynı zamanda nükleer tırmanışları hızlandırdı, az miktarda uranyumu silah seviyesine her zamankinden daha yakın zenginleştirdi ve nükleer tesislerinin uluslararası denetimlerine de müdahale etti.

Aylar süren gecikmelerden sonra, Avrupa Birliği, İran ve ABD Çarşamba günü yaptığı açıklamada, anlaşmayı yeniden canlandırma amaçlı dolaylı görüşmelerin 29 Kasım’da Viyana’da devam edeceğini açıkladılar. Perşembe günü devlet televizyonunda yayınlanan yorumlarda Reisi, İran’ın “sonuç odaklı” nükleer müzakereler istediğini ve “ulusumuzun çıkarlarına zarar verebilecek aşırı taleplere karşı duracağını “  yineledi.

O zamanki ABD başkanı Donald Trump, 2018’te ABD’yi dönüm noktası anlaşmasından geri çekti ve İran ile Batı arasında ticari nakliyeyi hedef alan ve önemli Ortadoğu su yollarını sarsan ve “gölge savaşı” başlatan bir tırmanış olan ezici yaptırımlar uyguladı. 

Büyükelçiliğin ele geçirilmesinin 42.yıldönümü arifesinde Çarşamba günü Amerikalı yetkililer, İran’ın geçen ay Umman Körfezi’nde Vietnam bayraklı bir petrol tankerini ele geçirdiğini ve gemiyi hala limanında tuttuğunu açıkladı.

Bu arada İran, Devrim Muhafızları Ordusunun ABD’nin Umman Körfezi’nde İran petrolünü taşıyan bir tankere el koymasını engellediğini ve gemiyi serbest bıraktığını açıkladı. Devlet televizyonunda da konu ile ilgili açıklama ve görüntüler yayınlandı.

Bir zamanlar ABD Büyükelçiliği’ne ev sahipliği yapan binanın dışındaki kalabalıklara yaptığı konuşmada Salami, Amerikalıları “petrolümüzü almaya” çalışmak/çalmakla suçladı ve “korsanları”  da desteklemekle itham etti.

“Vatanımızı savunmakta ciddiyiz.”

Toplanan İranlılar bayrak İran bayrakları sallayarak ve Ocak 2020’nin başlarında Trump’ın emriyle Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen bir Amerikan drone terör saldırısında şehit edilen, bölgenin en güçlü komutanı General Kasım Süleymani’nin portrelerini taşıdılar.

Protestocuların üzerine basabilmesi için de sokağa büyük bir Amerikan bayrağı yere yayıldı.

Anma, İranlı öğrencilerin casusluk yuvasındaki görevlileri ele geçirip 4 Kasım 1979’da elçilik binasına itildiği dramatik günü işaret ediyor ve ABD başkanı Jimmy Carter’ın İran’ın sürgün edilen ve ölümcül hasta Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin ABD’de kanser tedavisi görmesine izin vermesine öfkeyi hatırlatıyor.

2012 yapımı “Argo” filminde anlatılan bir hikaye olan birkaç elçilik çalışanı, CIA’nın yardımıyla ülkeden kaçmadan önce Kanada’nın İran büyükelçisinin evine kaçtı ve saklandı.

ABD müttefiki Şah’ın düşüşü, gözü kapalı rehinelerin gece görüntüleri ülke genelinde televizyon setlerinde gösterilirken Amerikan siyaset dünyası da karıştı.

Sonunda Carter görevinden ayrılırken 52 esir Amerikalı diplomat (!) da serbest bırakıldı.

/The Times Of İsrael-İsrailpost

/Tercüme ve edit: Abdullah Yiğit

Popüler Yazılar