Donald Trump’ın Panama Kanalı’nı geri alma tehdidine yanıt olarak, Panama’da bir grup kişi Amerikan bayrağını ve Trump’ın resimlerini ateşe verdi.
EFE ajansına göre, Panama’nın işçi sendikaları, özellikle inşaat işçileri ve benzeri sektörlerdeki işçilerin sendikası Suntracs, Panama Parlamentosu önünde toplandı ve Amerikan bayrağını ve Trump’ın resimlerini yaktı. Ayrıca, parlamento yakınlarındaki bir çitin üzerine büyük bir pankart asıldı ve üzerinde şu yazılar yer aldı: “Donald Trump; Panama’nın düşmanı; yanki hayvanı, kanalı bırak!”
Panama’nın en güçlü sendikalarından Suntracs‘ın başkanı Saul Mendéz, bu tehditleri reddettiklerini belirterek, “Bu topraklar Panamalılara aittir ve biz burada irade ve egemenlik haklarımızı, kanal ve topraklarımızı uyguluyoruz. Hiçbir oligarşi ya da oligarşi dışı kimse, ülkemizi satacak kadar hain olamaz.” dedi. Mendéz, “Trump gibi güç zehirlenmesi yaşayan hiçbir yabancı, Panama’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tehdit edemez.” diye ekledi.
Bu tepkiler, Trump’ın geçtiğimiz hafta Panama’ya yönelik olarak, eğer ülke Amerika’nın gemilerine uyguladığı “aşırı” tarifeleri gözden geçirmezse, Panama Kanalı’nı yeniden kontrol altına alacağına dair yaptığı tehditlerin ardından geldi.
Panama Cumhurbaşkanı José Raúl Mulino, Trump’ın açıklamalarına yanıt olarak, “Panama Kanalı ve çevresindeki her bir metrekare bu ülkeye aittir ve öyle kalacaktır.” dedi.
Trump’ın tehditlerine karşılık olarak, Meksika, Kolombiya, Venezuela ve Nikaragua gibi ülkeler, Panama’ya desteklerini bildirdiler.
Panama Kanalı, 1914’te Amerika Birleşik Devletleri tarafından inşa edilip açıldı ve 31 Aralık 1999’a kadar Amerika tarafından yönetildi. Ancak, 1977’de Jimmy Carter’ın başkanlığında imzalanan bir anlaşma doğrultusunda kanal, Panama’ya devredildi. Anlaşma, kanalın tarafsızlığını ve küresel ticarete açık olmasını güvence altına alıyordu. Ancak Trump, defalarca Carter’ı eleştirerek, kanalın “aptalca bir şekilde” Panama’ya bir dolar karşılığında verildiğini söylemişti.
Trump’ın Panama Kanalı’na yönelik tehditleri, Amerika’nın 1989’da Panama’ya yaptığı müdahalenin 35. yıl dönümüne denk geliyor. Bu müdahale, o dönemde uyuşturucu ticareti suçlamasıyla Panama Cumhurbaşkanı Manuel Antonio Noriega’nın yakalanması amacıyla yapılmış ve 500 ila 4000 arasında ölüme yol açmıştı.
Kanala dair tehditlerin ardından, Panama ekonomisinin temel taşlarından biri olan kanal, ülke için hala büyük önem taşımaktadır. 2024 mali yılında, Panama Kanalı’ndan elde edilen gelir yaklaşık 4 milyar 986 milyon dolar olmuş, bu da önceki yılın %1 daha fazlası anlamına gelmektedir.