Cumartesi, Nisan 20, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

2020 Rekor Yangın ve Kasırgalar Yılı Oldu

2020 yılındaki yangınlarda ABD genelinde 41 bin kilometre karelik alan kül oldu. Bu, neredeyse Maryland ve Delaware eyaletlerinin toplamı kadar bir alana eşit. Ulusal Yangın Merkezleri Dairesi’ne göre bu, modern kayıtların başladığı 1983’ten bu yana yanan en büyük alana işaret ediyor.

California yangınların en yoğun olduğu yer

California, 2020’de Amerika’daki yangınların en yoğun yaşandığı yer oldu. Ülke genelinde yanan alanların yüzde 40’ının California’da olduğu tespit edildi. 16.000km2’den büyük bir alan; yani Connecticut eyaletinden daha büyük bir yer kül oldu. California İtfaiye Teşkilatı’na göre bu, eyaletin 1980’lerdeki rekorunun neredeyse iki katı.

California’da 3 Aralık 2020’ye gelindiğinde 9.279 yangın yaşanmıştı. 10.488 yapı bu yangınlarda zarar gördü ya da tamamen yandı. En az 31 kişi hayatını kaybetti. California İtfaiye Teşkilatı’na göre 2020 yılında yanan 17 bin km2’ye yakın alan teşkilatın yangınları kayıt altına almaya başlamasından bu yana bir yılda yanan en geniş alan oldu. California’nın 1932’den bu yana en büyük altı yangınının beşi 2020’de yaşandı.

‘‘İklim değişikliği yangın tehdidini arttırıyor’’

California İtfaiye Teşkilatı yangınların California’nın tabiatı açısından doğal olduğunu, ancak 2020’de California ve ABD’nin batısında yangın mevsiminin daha erken başlayıp daha geç bittiğini kaydetti.

Açıklamada iklim değişikliğinin bunun en önemli nedenlerinden biri olduğu belirtildi. Yaz ve bahar aylarında sıcaklıkların artması, kar birikiminin ve bahar başında karların erimesinin azalması kurak sezonun daha uzun ve yoğun olmasına neden oldu. Bu durum bitkilerin su kaybetmesine yol açarak ormanları yanmaya daha elverişli hale getirdi.

Uzmanlar iklim değişikliğinin en önemli faktörlerden biri olduğunu ancak fitili ateşleyenin; yani yangının tetiklenmesini sağlayanın da genellikle insan faktörü olduğunu belirtiyor.

National Geographic’e açıklama yapan Colorado Üniversitesi yangın ekolojisti Jennifer Balch, yangınlara neden olan üç ana unsuru hava durumu ve iklim koşulları, çok miktarda yakıtın işlevi görebilecek malzemenin varlığı ve kıvılcımın çıkması olarak özetledi. Uzmanlara göre iklim değişikliği son 20 yılda bu etmenlerden ilk ikisini fazlasıyla etkiledi.

ABD’de 2020’de çıkan yangınlar California ile sınırlı değildi. Colorado, Idaho, Oregon ve Wyoming’de çıkan yangınlar da eyaletlerin tarihinin en büyükleri arasına girdi. Colorado’da çıkan yangınlarda 2.832 kilometrekarelik alan yandı. Bu yangınların üçü eyalet tarihinin en büyük yangınları olarak kayıtlara geçti.

Popüler Yazılar